Gotujemy z „Lubellą”

Szkoła Podstawowa nr 1 im. Sługi Bożego
Księdza Prymasa Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Biłgoraju

"Dla nas po Bogu, największa miłość, to Polska"



Aktualności z życia szkoły

Wszystko to, co dzieje się w naszej szkole

Kliknij

Szkolne dokumenty

Dokumenty określone w prawie oświatowym oraz dokumenty powstające w procesie kierowania szkołą

Kliknij

TURYSTYKA

Podróżując, turysta odkrywa inne miejsca i krajobrazy, nowe kolory, odmienne formy i sposoby postrzegania i przeżywania natury

Kliknij

GALERIA

Zdjęcia są zapisem naszych przygód, sukcesów, wspomnień, są jak ziarenka piasku pozostawione w kieszeni na pamiątkę...

Kliknij

Z MYŚLI NASZEGO PATRONA

Mieszko Włodarczyk i pokazy żonglerki

Certyfikat Szkoły Sportowych Talentów

Uzyskaliśmy tytuł "Szkoła dobrego wychowania"

Bierzemy udział w programie "Insta.Ling"

Szkoła bez przemocy

certyfikat_sbp.jpg

Zbieramy nakrętki - pomagamy innym

Bierzemy udział w akcji "Kup Pan szczotkę!"

Kilometry Caritas

KilometryCaritasZamoscWWW.jpg

Radość pomagania - "Pola Nadziei"

Uczestniczyliśmy w próbie bicia Rekordu Guinnessa

"Śniadanie daje moc"

Gościmy na stronie

Odwiedza nas 81 gości oraz 0 użytkowników.

Uczniowie klas 5a, 6d i 7f wraz z wychowawcami wzięli udział w II edycji programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”. Uczestnicy programu poznali zasady prawidłowego odżywiania się i komponowania posiłków na bazie produktów zbożowych. Celem programu jest edukowanie uczniów w zakresie właściwego odżywiania i jego wpływu na zdrowie człowieka. W ramach programu uczniowie uczestniczyli w konkursie polegającym na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem produktów Lubelli.  Zdjęcia potraw i szczęśliwych „kucharzy” pokazują ,że wspólne gotowanie jest po prostu fajne. A zwłaszcza, gdy jest także smaczne i zdrowe. Klasa VII „F” wykonała na lekcji sałatki, wśród których po degustacji zwyciężyły "Lizaki z ogórka" i sałatka "Zielony miks".

,,Lizaki z ogórka”
Składniki:
• 100 g twarożku
• 1 duży ogórek zielony
• ½ papryczki chili
• szczypiorek
• łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
Papryczkę i szczypiorek drobno pokroić, .wymieszać z twarożkiem i śmietaną. Ogórek obrać, wyciąć środek i nafaszerować przygotowaną masą z twarożku, a potem pokroić w plasterki. Nabić pokrojony ogórek na wykałaczki, wstawić do szklanki i udekorować szczypiorkiem. Smacznego!

Sałatka „Zielony miks”
Składniki:
• ½ czerwonej cebuli
• 200g sałaty( różnej)
• 80 g czarnych oliwek
• 1 pomidor
• ser feta
• wędzony filet z kurczaka
• szczypiorek
• majonez
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w talarki, ser w kostkę ,a pomidor w ćwiartki. Sałatę „poszarpać” rękami na drobne części. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowane produkty wsypać do salaterki, dodać pokrojony szczypiorek i czarne oliwki. Całość wymieszać z majonezem. Smacznego!
Sałatki wykonali uczniowie: Gabriela Ciosmak, Iga Matwis, Martyna Mizak, Dominik Chmiel, Mikołaj Fila, Marcel Groniewski, Jakub Żerebiec.

godlo_polsk_small.png

Program „Dobry Start"

NAUKOBUS w Jedynce

Dla Jagody

Biuletyn Informacji Publicznej

Braliśmy udział w III edycji Programu Edukacyjnego "Lubella inspiruje i edukuje"

Gry komputerowe - zapobieganie - reagowanie

7 lutego 2017 r. uczestniczyliśmy w Dniu Bezpiecznego Internetu

Należymy do Ogólnopolskiej Koalicji na rzecz Bezpieczeństwa Dzieci w Internecie

Bierzemy udział w projekcie "Cybernauci" i dbamy o nasze bezpieczeństwo w sieci

Reforma edukacji

Jesteśmy Szkołą Przyjazną Rodzinie

Mamy tytuł "Bezpiecznej szkoły"

QUEST - ŚLADAMI BIŁGORAJSKIEGO SITARZA

Mądra szkoła czyta dzieciom

Wielka Liga Czytelników

"Nasza szkoła" dla klasy trzeciej

Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego

Fundacja Dom Trzeciego Tysiąclecia

Nasza drużyna Mistrzem Polski w OMTTK 2016